HH Engelbewaarderskerk in Badhoevedorp

 

In de roomskatholieke kerk uit 1937 zijn in de oorlogsjaren schilderingen aangebracht door de Utrechtse schilder J.B.Lambert Simon. In het totaal 230m2 wandschildering en 95m2 op de wand van het hoofdaltaar en 14 kruiswegstaties boven de segment bogen met een oppervlakte van 135m2.

Dit werk is uitgevoerd in samenwerking met vier mbo studenten Decoratie & Restauratie van de vakschilder opleiding Nimeto in Utrecht . Leer,-en werkproject. Deze 4e jaars en eindexamen studenten liepen 5 maanden stage en schreven over deze stage hun eindexamen scriptie. Ze kozen later ieder een onderdeel van het werk en ik begeleide hen hierbij persoonlijk zodat ze in hun verslag ieder een andere invalshoek hadden. Ik werkte samen met 1 vaste meewerkende zzp werkuitvoerder. Ik trainde een maand lang iedereen voor aanvang in het werk waarna ik de problemen aan de wandschilderingen verder onderzoeken en in kaart brengen.

De schilderingen op het hoofdaltaar en koor

documentatie schildering 1940
foto's trouwerij jaren 80

De kerkzaal in 2011 voor aanvang

De schilderingen op het hoofdaltaar waar de kruisiging te zien is hadden veel problemen zoals het door de schilder door elkaar gebruik van zowel caseineverf en de later verkrijgbare sillicaatverven of het gebruik van een oud of een slechte kwaliteit bindmiddel caseine is de boosdoener geweest. Hierdoor is het pigment vrij op de muur komen te liggen en op veel plekken verdwenen. In de jaren 60/70 is bij een schoonmaakactie de rechterkant van de schildering gestofzuigd en hierdoor is het losliggende pigment opgezogen dit heeft een lichtgekleurd vlak achter gelaten dit kunnen we op foto’s goed zien. De pastoraal werker heeft in 1997 op deze plekken overschilderingen aangebracht. De hele schildering was in zijn geheel zwaar vervuild door een dikke laag roet door het jarenlang branden van kaarsen. Na het reinigen van roet, vastzetten van de poederlaag, retoucheren en reconstructie over de  schilderingen uit 1997 van de pastoraal werker.

Problemen, roet, verdwenen verf, scheuren, los latende verf en overschilderingen. 

 

De pastoraal werker, amateur schilder, bezig met het aanbrengen van de overschilderingen in de zomer van 1997. Foto van de pastoraal werker

Het onderzoek onder begeleiding van restaurator Rob Crevecoeur van Atelier Amati.

De uitgevoerde werkzaamheden

Het verwijderen van de vervuilde poederende verflagen, het retoucheren van dichtgezette scheuren met zelfgemaakt gouache verven. Het vastzetten van de poederende verflagen en reconstructie van de overschilderde delen door de pastoraal werker in de jaren 90 van de vorige eeuw. 

De kerkzaal in 2012 na oplevering

14  geschilderde kruiswegstaties

Het reinigen, repareren en restaureren van de geschilderde kruiswegstaties. De kruiswegstaties hadden alleen roetvervuiling en weinig retoucheer werkzaamheden. 

Baksteen reinigen van roet

De roet zit ook op de baksteen dit reinigen we met sootclean Dustaway. De scheuren worden dichtgezet en daarna bijgekleurd. 

Reinigen van het houten plafond

Om de roet van het plafond te verwijderen gebruiken we ammoniak verdund in water. De doeken die we hiervoor gebruiken worden kachel zwart deze worden gewassen en in de centrifuge gedroogd waarna ze opnieuw worden gebruikt. De roet is ingebrand in de verflaag die daardoor niet meer schoon word. We hebben het plafond in 2 aflak verflagen overschilderd. 

Heiligen beelden reinigen en schades retoucheren

Negen gipsen heiligen beelden moesten voor het schipvullende steigerwerk van de sokkels gehaald worden. Wij hebben deze gereinigd, schades aangeheeld en geretoucheerd. 

beelden restaureren

HH Engelbewaarderskerk in Badhoevedorp

Opdrachtgever Bisdom Haarlem

2011-2012

  • 235m2 wandschilderingen en kruiswegstaties reinigen en restaureren
  • 9 heiligen beelden reinigen
  • 1000m2 houten plafond reinigen en schilderen
  • 970m2 baksteen reinigen
  • glas en loodramen reinigen

 

Gebedshuizen
2022 Doopsgezinde kerk, Deventer

2021-2014 Buiksloterkerk, Amsterdam
2020-2019 De Noorderkerk, Amsterdam
2019 RAS synagoge, Amsterdam
2011-2012 HH Engelbewaarderskerk, Badhoevedorp