Buiksloterkerk in Amsterdam

 

De voormalige doopsgezinde kerk ligt verscholen tegen de Buiksloterdijk in Amsterdam Noord. Een eilandje met een kerk en kerkhof. Vanaf 2014 doe ik onderhoud aan het specialistische schilderwerk in de kerk. 

 

 

 

Geschilderde marmerimitatie
Reconstructie van de oude marmerimitatie op de twee zuilen onder de kerkorgelkast. In de schades aan de zuilen was de onderliggende marmering zichtbaar. Ik heb deze schades vrij gelegd om te kunnen zien hoe deze schildering eruit zag. Ik heb dit aangekaart bij het bestuur waarna ik in plaats van schades bijwerken in de huidige marmerimitatie een reconstuctie mocht aanbrengen van de eerste versie. 

Goudverf orgelkast

De orgelkast is versierd met bladgoud maar dit is overschilderd door een goudverf. Ik mocht helaas niet opnieuw goudverf aanbrengen maar wel een kwalitatief beter goudverf zodat de orgelkast weer goudglans heeft. Op de foto's in de bestaande schade wat vrij gelegd stukjes om te kunnen zien wat er allemaal is aangebracht. 

Geschilderde eikenhoutimitatie

Het doophek uit 1788 dat eerst rondom de preekstoel stond is verplaatst en is een afscheiding geworden om meubilair achter te zetten. De doorgang was te smal hierdoor is extreem veel schade aan de verflagen en de drager van zacht naaldbomenhout ook zijn delen van het hekwerk hierdoor ontwricht. De kerk is niet meer in gebruik als kerk maar wordt verhuurd. Eerst moest het doophek worden beschermt dat is gebeurt met een stalen hekwerk dat door een siersmid is gemaakt en is de doorgang verbreed.  Hierna is het doophek opnieuw in eikenhoutimitatie geschilderd.

Bladgoud vergulden

Opnieuw vergulden met bladgoud van de koperen windwijzer zwaan en toren bol. De bol was nog helemaal intact met koperen pen om de bol met scharnier te sluiten. 

Monumentaal schilderwerk

De kleur van de geschilderde betimmering was lichter dan die van het orgel en het geheel was slecht dekkend aangebracht. Ik heb deze oppervlaktes uit gerepareerd, de kleur gemengd en alles weer 2x in een hoogglans lijnolieaflakverf gezet met de kwast uiteraard. Het beslag en hang,-en sluitwerk weer zwart gemaakt en de toiletdeuren beletterd.

De Buiksloterkerk in Amsterdam
In opdracht van het bestuur van Stichting Buiksloterkerk, Amsterdam 

2018 onderhoud aan de geschilderde eikenhout imitatie een verzorgen van eikenhouten blokbanken van eikenhout
2016 onderhoud aan de geschilderde eikenhout imitatie, schilderwerk aan de betimmering onder het orgel en portaal, marmerimitatie, goudverf op het orgel.
2014 verkennend kleuronderzoek en advies bij de reconstructie van de eikenhout imitatie op het doophek uit 1877

  • marmeren
  • letterzetten
  • bladgoud vergulden
  • monumentaal schilderwerk
  • rijksmonument
  • verkennend kleuronderzoek houtimitatie
  • eikenhoutimtatie doophek
  • goudverf of de orgelkast
  • waslagen aanbrengen op onbehandelde eikenhout

 

Gebedshuizen
2022 Doopsgezinde kerk, Deventer

2021-2014 Buiksloterkerk, Amsterdam
2020-2019 De Noorderkerk, Amsterdam
2019 RAS synagoge, Amsterdam

2011-2012 HH Engelbewaarderskerk, Badhoevedorp