Specialistisch restauratieschilderwerk in historische interieurs.

Over houtimitatie

Het schilderen van hout in verf. Het decoratief schilderen van hout word gladhoutschilderen, hout(t)en, houtimpressie, houting, faux finish of houtimitatie genoemd en is al een tijdje in omloop. In de noordelijke Nederlanden is het rond 1750 in zwang gekomen en het word nog steeds uitgevoerd. De manier waarop hout werd geschilderd en wat het moest voorstellen loopt door de jaren behoorlijk uiteen. Van een impressie van hout aanbracht als een transparant blauwige laag zonder herkenbare houtstructuren tot een exacte niet van echt te onderscheiden mahoniehoutimitatie. Het valt allemaal onder decoratief schilderwerk ter verfraaiing van interieur of exterieur.

Houtimitatie

De aangetroffen houtimitatie of houtimitaties zitten vaak onder nieuwere verflagen verstopt en kunnen soms in goede conditie zijn.  Door het gebruik van een scalpelmesje kan een deel worden vrijgelegd en kan je de geschilderde houtimitatie(s) beter te bekijken. Het gebeurt maar zelden dat de houtimitatie(s) helemaal gaaf onder de overschilderingen vandaan komen. Vaak zitten de overschilderingen goed vast en wordt vrijleggen te kostbaar dan word er gekozen voor het maken van een reconstructie van de aangetroffen houtimitatie. Deze reconstructie word op de bestaande verflagen aangebracht.


Restauratie en reconstructie van houtimitatie

Hieronder afbeelding van houtimitaties. Er zijn houtimitaties te zien die gerestaureerd konden worden en houtimitaties waarvan een reconstructie is gemaakt.

Houtimitaties uit 1912 gemaakt door schilders in opleiding

Op de restauratiebeurs in Den Bosch kocht ik in 2015 van Onterfgoed studiemateriaal van schilders in opleiding die houtimitaties oefenen op papier. In de berg andere oefeningen zoals perspectief tekenen kwam de datum 1912 steeds naar voren dus het is aan te nemen dat ze rond deze tijd gemaakt zijn. Ik heb deze houtimitaties gefotografeerd en er gekleurde zeefdrukken uit de map De hout,-en marmernabootsing van P. van den Burg naast gelegd. Deze map is voor het eerst in 1876 uitgebracht. Het kan zijn, omdat de tekeningen veel overeenkomsten hebben met de oefeningen dat deze als voorbeeld zijn gebruikt.

© Copyright 2018

Het mooie werk - inloggen