Restauratie- en decoratieschilder

Over houtimitatie

Het schilderen van hout in verf. Het decoratief schilderen van hout word gladhoutschilderen, hout(t)en, houtimpressie, houting, faux finish of houtimitatie genoemd en is al een tijdje in omloop. In de noordelijke Nederlanden is het rond 1750 in zwang gekomen en het word nog steeds uitgevoerd. De manier waarop hout werd geschilderd en wat het moest voorstellen loopt door de jaren behoorlijk uiteen. Van een impressie van hout aanbracht als een transparant blauwige laag zonder herkenbare houtstructuren tot een exacte niet van echt te onderscheiden mahoniehoutimitatie. Het valt allemaal onder decoratief schilderwerk ter verfraaiing van interieur of exterieur.

Houtimitatie

De aangetroffen houtimitatie of houtimitaties zitten vaak onder nieuwere verflagen verstopt en kunnen soms in goede conditie zijn.  Door het gebruik van een scalpelmesje kan een deel worden vrijgelegd en kan je de geschilderde houtimitatie(s) beter te bekijken. Het gebeurt maar zelden dat de houtimitatie(s) helemaal gaaf onder de overschilderingen vandaan komen. Vaak zitten de overschilderingen goed vast en wordt vrijleggen te kostbaar dan word er gekozen voor het maken van een reconstructie van de aangetroffen houtimitatie. Deze reconstructie word op de bestaande verflagen aangebracht.


 

KNAW, Kloveniersburgwal 23, Amsterdam. Opnieuw aanbrengen van mahoniehoutimitatie op het 17e eeuwse houten traphek.

Buiksloterkerk, Amsterdam. Doophek met poort die gebruikt worden als afscheidingswand om verhuur materialen achter te zetten. Opnieuw eikenhoutimitatie aangebracht.

Bisschoppelijkmuseum, Haarlem. Opnieuw aanbrengen van 135m2 mahoniehoutimitatie in een stijlkamer die nu als zittingskamer word gebruikt. Het aanbrengen van Eikenhoutimitatie op de bestaande deurkozijnen en nieuwe paneeldeuren in de entree en toegangshal.

Hieronder een verzameling van houtimiaties zoals ik ze heb aangetroffen en een aantal foto’s van reconstructie van houtimitatie. De oude houtimitatie kunnen verstopt zitten onder andere verflagen of goed bewaard zijn achter afdekkende de betimmering. De schade aan de gevonden houtimitatie is vaak zo groot dat herstellen niet meer mogelijk is of heel erg kostbaar. Als dit het geval is word er gekozen voor een reconstructie.

 

© Copyright 2018

Het mooie werk - inloggen