over bladgoud vergulden

In Frankrijk beleefde bladgoud vergulden tijdens de 17e en 18e eeuw een hoogtepunt. Franse vorsten lieten interieurs en meubels vergulden en goed gesitueerde burgers volgden hun voorbeeld. Deze met bladgoud vergulde oppervlaktes treffen we ook nu nog aan in historische binnenruimten. 

 

.

Kerktorens met een koperen windvaan, windhaan, windzwaan, een kopen torenbol, klokwijzers, wijzerplaten en windwijzers. Hekwerken van staal en hekpoorten met naamsvermelding, versiering op hekken. Zandstenen, koperen of marmeren kunstbeelden, onderdelen van gevelstenen, namen of data van panden die zijn gehouwen uit steen op in opdruk uitgevoerd, kunstwerken en naamsvermelding op grafstenen. Veel ondergronden zijn geschikt om op te vergulden : zink, koper, marmer, lood, ijzer, hout, aluminium, glas, leer, papier en baksteen

Een buiten bladgoud vergulding word aangebracht in dikke kwaliteit bladgoud ook wel dubbel torengoud genoemd. De torenbol en windvaan zijn vaak van koper gemaakt. Op het koper dat heel geschikt is om te vergulden werden eerst verflagen aangebracht in een gele kleur. Hierna bracht men een lijmlaag aan op basis van lijnolie en beplakte men dit met Rosenobelgoud. Dit is de naam van de kleur van het goud en het bestaat uit 23,75 karaat goud. Dubbeltoren staat voor de dikke versie vaak 17 of 18 grams dik. Om de vergulding een lange levensduur te geven worden er twee lagen goud aangebracht en dit gebeurt vandaag de dag nog steeds op dezelfde manier.

Voorbeelden van buiten bladgoud vergulden

 

Bladgoud vergulden in interieur, stijlkamer of op meubels.
Vanaf de Renaissance, Barok, Rococo en Neoclassisisme werd er in de belangrijke vertrekken gewerkt met bladgoud accenten. Deze kamers vind je in in monumentale panden. grachtenpanden, paleizen en cultureel erfgoed worden stijlkamers genoemd.

Opdrachten
2020 Empire stijlkamer, Amsterdam, ornamenten vergulden
2019 St. Nicolaaskerk in Purmerend, toren haan vergulden
2018 Rococo stijlkamer vergulden bij particulier aan de Keizersgracht.
2016 Woningstichting De Key, Amsterdam, vlaggeschip vergulden
2016 Estida, Amsterdam, barbladen slagmetaal vergulden
2015 Buiksloterkerk, Amsterdam, torenbol en zwaan vergulden
2014 Kasteel Muiderslot, Muiden, bladgoud vergulden twee stenen leeuwen
2014 Spaanse huis, Naarden, wapens bladgoud vergulden
2014 Tuschinski, Amsterdam, naambord vergulden
2013 Particulier, Slagmetaal vergulden plafond
2012 Hekwerk Wester Amstel, vergulden letters

Slagmetaal

Ideaal voor decoratieve projecten. Het goedkope broertje van vergulden. Alleen geschikt voor binnen.

© Copyright 2018

Het mooie werk - inloggen